Cimo, güneş, rüzgar ve led aydınlatma ürünleriyle müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Cimo bilgi ve birikimini tasarrufa gitmek isteyen ya da yatırım yapmak isteyen ilgili kişilere ve ya firmalara yardımcı olmaktan büyük haz duymaktadır.
BAĞIMSIZ BİR GÜNEŞ SİSTEMİNİN BİLEŞENLERİ NELERDİR?
Güneş modülleri, bağımsız bir güneş sisteminin yalnızca bir parçasıdır. Piller, akıllı invertörler, trafolar vb. diğer bileşenlerle birlikte çalışırlar. Güç dağıtım panoları ve ölçüm cihazları ile birlikte işlemi tamamlarlar.
SOLAR PANELLER
Güneş paneli veya modül(ler) tarafından üretilen DC elektrik, bir solar şarj kontrolörü vasıtasıyla aküleri şarj etmek için kullanılır. Aküye bağlı herhangi bir DC cihazının sigortalanması gerekecektir. DC cihazlar normalde şarj kontrol cihazına bağlanır. Herhangi bir AC cihazı, doğrudan akülere bağlı bir invertör aracılığıyla çalıştırılır. Çoğu bağımsız güneş enerjisi sisteminin düzgün bir şekilde yönetilmesi gerekir. Kullanıcıların bir sistemin sınırlamalarını bilmesi ve enerji tüketimini ne kadar güneşli olduğuna ve pilin şarj durumuna (SOC) göre uyarlaması gerekir. Güneş panellerinin, sistem tarafından belirlenen sistem DC voltajına uyacak şekilde yapılandırılması gerekir. pil. Sistem voltajları tipik olarak 12V DC'den 48V DC'ye kadardır, daha büyük sistemler 400 - 800 V DC'de çalışır. Bağımsız bir sistemdeki bir güneş panelinin çalışma voltajı, pilleri şarj edecek kadar yüksek olmalıdır. Örneğin, 12V'luk bir pilin şarj edilmesi için 14,4V gerekir. Güneş paneli, kablolardaki ve şarj regülatöründeki güç kayıpları ve voltaj düşüşlerinden sonra ve güneş pillerinin yüksek sıcaklıkta çalıştığı koşullarda bu voltajı aküye verebilmelidir. 12 V'luk bir pili güvenilir bir şekilde şarj etmek için Voc'u yaklaşık 20 V olan bir güneş paneli gerekir.
Şarj Kontrol Cihazları
Bataryayı korumak ve sistem verimini bozmadan uzun ömürlü olmasını sağlamak için bir şarj regülatörü tasarlanmıştır. Piller aşırı şarj edilmemelidir ve şarj kontrol cihazının işlevi pilin aşırı şarj edilmemesini sağlamaktır. Şarj kontrolörleri aşağıdaki şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır: normalde düşük voltaj bağlantısını kesme (LVD) olarak adlandırılan, pil belirli bir deşarj derinliğine (DOD) ulaştığında pili yükten ayıran aşırı deşarjdan pili korur. pili korur şarj voltajını sınırlayarak aşırı şarjı önleyin - bu, sızdırmaz piller için önemlidir - genellikle yüksek voltaj bağlantısının kesilmesi (HVD) olarak adlandırılır. ters akım olarak adlandırılan akımın gece boyunca güneş paneline geri akmasını önler.
PİLLER
Bağımsız güneş enerjisi sistemlerinin güç gereksinimleri, pil şarjı ile nadiren senkronize olur. Yeterli güneş radyasyonu olduğunda, bulutlu havalarda ve gece boyunca cihazlara ve yüklere güç verilmesi gerekir. Kötü hava birkaç gün sürebilir ve pillerin günlük olarak şarj edilmesi ve boşaltılması pillere zarar verir. Sürekli şarj etme ve boşaltma işlemini gerçekleştirebilen piller, derin döngülü piller olarak bilinir. Pillerin iyi bir şarj verimliliğine, düşük şarj akımlarına ve düşük kendi kendine deşarja sahip olması gerekir. Bir pilin Ah verimliliği, pilin içine konulan Ah ile çıkarılan Ah arasındaki ilişkiyi tanımlar. İdeal koşullar altında, yeni bir derin döngülü pil %90 verimli olacaktır.
En uygun pili seçme
Aranacak önemli özellikler şunlardır:
kapasite
çevrim ömrü fiyat / performans
boyut ve alan gereksinimleri
Ah verimlilik
kendi kendine deşarj oranı
kurulum - dikey veya yatay
çevresel - piller su kaynaklarının yakınına mı yoksa kırsal yaşam parklarına vb.
OFF GRID GÜNEŞ İNVERTERLERİ
Şebekeye bağlı eviricilerin kablolaması daha basit ve kolaydır, çünkü genellikle yalnızca iki ana bileşen vardır, ancak şebekeden bağımsız bir eviricinin çalışması için bir pil bankasına ihtiyacı vardır. Şebekeden bağımsız bir sistem durumunda, güneş panelleri akülere DC güç besler. Ardından invertör bu gücü alır ve eviniz için AC gücüne dönüştürür. Bu, esasen minyatür bir elektrik şebekesi gibi çalışır. Şebekeden bağımsız solar invertörler ile şebekeye bağlı arasındaki temel farklardan biri, şebekeye bağlı invertörlere kıyasla şebeke elektriği şebekesinin frekansına uymaları gerekmemesidir.
KABLOLAR VE AKSESUARLAR
Kabloların UV ışınlarına dayanıklı olması ve dış mekan uygulamalarına uygun olması gerekir. Kablodaki güç kayıplarını ve voltaj düşüşünü minimumda tutmak çok önemlidir. Bunun dizi ile piller arasında %3'ten az ve pil ile DC yükleri arasında %5'ten az olması önerilir.
BAĞIMSIZ SİSTEM TASARIM PROSEDÜRÜ
1. Ne kadar elektriğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin
Yük hesaplaması, günlük veya haftalık olarak hesaplanan iki şekilde yapılabilir. Hangisini seçerseniz seçin, olabildiğince doğru olmanız gerekir.
2. Hangi tür pile ihtiyacınız olacağına karar verin
Akü Depolama genellikle Amp saat (Ah) cinsinden ifade edilir. Ancak Watt saat cinsinden verilebilir.
3. Panellerinizin ne kadar güneş aldığını hesaplayın
Tasarım ayını dikkate alın - en az güneş ve en çok talep olduğu ay.
4. Dizi Boyutunun Yaklaşımı
Sistem tüm yıl boyunca kullanılacaksa ve enerji ihtiyacı oldukça sabit ise, tasarım ayı havanın en kötü olduğu ay olacaktır.